Mascus Biztonsági Tanácsok

Mascus Biztonsági Tanácsok

Az üzleti világ minden szegmensében fennáll annak a veszélye, hogy bűnözők próbálnak meg visszaélni az ügyfelek jóhiszeműségével, komoly anyagi károkat okozva tevékenységükkel. A Mascus minden erejével és kapacitásával azon van, hogy megvédje üzleti partnereit és felhasználóit minden jellegű csalástól és rosszindulatú visszaéléstől.

Jelen dokumentumból a felhasználók információkat szerezhetnek a lehetséges veszélyekről, csalási technikákról és folyamatokról, hogy a jövőben elkerülhessék a kellemetlenségeket.

Jelen dokumentumunkban az alábbi témákról olvashat:

Általános biztonsági figyelmeztetések a Mascus.hu használatával kapcsolatban

Általános biztonsági figyelmeztetések gépek vásárlásával és szállításával kapcsolatban

Egyéb visszaélések

Megjegyzések a Mascus szerepéről az üzletkötés során
Megjegyzések egyéb csalási technikákról és módokról
Mascus segítség csalások gyanúja esetén: Mascus címjegyzék és visszajelzések fóruma

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Általános biztonsági tanácsok gép és jármű átvételére és vásárlására

Kézpénzes fizetés vagy átutalás

Még kézpénzes fizetés esetén is könnyen csalás áldozatává válhat:

Példa egy gyakori csalási trükkre:

Egy kis előleg ellenében az eladó biztosítja azt a jogot, hogy Ön lesz a gép egyetlen vásárlója.
Ezeknek a gépeknek az ára rendszerint meglehetősen alacsony. Biztosítékképpen, vagyis előlegként az “eladó” a vételár egy részét egy olyan személy számlájára kéri, akiben a vevő megbízik. Az átutalás megerősítéseként az “eladó” azt kéri a vevőtől, hogy adja meg neki az átutalt összeg nagyságát és a számlatulajdonos nevét.
Az “eladó“ ezután hamis papírok és személyi igazolvány segítségével leemeli a pénzt.
Az ilyen típusú csalás előfordulhat készpénz átutalásos fizetési módszereknél (példa: Money Gram, Western Union, Escrow) és banki átutalásoknál is.

Az erről a járműről vagy gépről kapott információk és dokumentumok éppúgy hamisak, mint a tisztességtelen eladó személyi igazolványa.

Ezért Mascus azt ajánlja:

Soha ne adja meg banki adatait idegeneknek!
Rokonok vagy barátok számlájára történő átutalás nem nyújt kellő védelmet a csalás ellen!

Továbbá az elektronikusan továbbított dokumentumok, mint például szkennelt, e-mailben küldött vagy faxolt jármű törzskönyvek, útlevelek, stb., soha nem bizonyíthatják kétséget kizáróan az eladó személyazonosságát vagy illetékességét, sem a jármű vagy gép tulajdonjogát.

Mascus soha nem vesz részt a felhasználók tranzakcióinak és eladásainak bonyolításában.
Mascus nem jegyzi, hogy ki vesz meg egy gépet és azt sem, hogy kitől.
Minden feltétel, valamint a vásárlást lezáró megegyezés kizárólag az eladó és a vevő között jön létre.
Mascusnak nincs elegendő információja, vagy erőforrása ahhoz, hogy ellenőrizze vagy garantálja az eladó szavahihetőségét vagy illetékességét.
Ha valaha olyan információt vagy dokumentumot kap, mely szerint Mascus garantálja egy adott eladó hitelességét vagy illetékességét, akkor ez az információ hamis. Ebben az esetben kérjük, azonnal lépjen velünk kapcsolatba!

Tehát soha ne fizessen előre!

Az Ön személyes adatai

A bankkal vagy hitelkártyával kapcsolatos információkat a Mascus csak akkor kéri, ha Ön számlával rendelkezik az oldalon, vagy hirdető felületet akar vásárolni. Utólag ezt soha nem kérjük, sem e-mailen, sem telefonon vagy faxon, sem bármilyen más módon.
 
Soha ne adja meg felhasználói nevét vagy jelszavát idegeneknek!

Legyen óvatos a csekkel történő fizetéssel!

Az eladók is válhatnak csalás áldozatává!

Az eladókat gyakran fedezet nélküli csekkek segítségével tévesztik meg. Ezért soha ne fogadjon el csekkel történő fizetést!
Ha valaki küld Önnek, mint eladónak egy csekket (többnyire külföldről), és a csekken szereplő összeg nagyobb, mint az eladási ár, amiben megállapodtak, akkor gyaníthatóan egy csalási kísérlettel áll szemben.
Ennek a csalásnak a célja az, hogy a hibásnak tűnő kifizetés után a két összeg közötti eltérést Ön befizesse a vásárló bankszámlájára. Csak később szembesülne azzal, hogy a csekk lopott vagy hamis.

Általában az ilyen csekkek feltűnés nélkül átmennek az első ellenőrzésen. Csak később derül rá fény, hogy a csekk lopott vagy nincs fedezete. A legnagyobb kárt ezekben az esetekben az eladó szenvedi el, ami nem korlátozódik a befizetett összegre, de gyakran az eladott és leszállított gépet vagy járművet is magában foglalja.

Csaló/hamis gyanús e-mailek – ismertebb nevén adathalászat

Sajnos technikailag lehetséges email címeket hamisítani:

Amikor egy felhasználó gépeket vagy járműveket keres a Mascuson, Mascus nem kér semmilyen személyes vagy bizalmas adatot (hitelkártyaszám, stb.) Ugyanez érvényes Mascustól érkező e-mailekre, telefonokra, faxokra. A Mascus munkatársai soha nem fognak Öntől semmilyen bizalmas adatot kérni.

Ha a Mascustól bármilyen kérést kap arra, hogy adja meg személyes adatait, bankszámlaszámát, hitelkártyaszámát, vagy bármilyen egyéb bizalmas jellegű információt, akkor ezt csalási kísérletnek értékelheti.
Kérjük, hogy csak a Mascus.com honlapon található hivatalos telefonszámokon, vagy egyéb elérhetőségeinken lépjen velünk kapcsolatba. Ne kérjen megerősítést azokon az elérhetőségeken amelyeket abban az e-mailben, faxban, vagy telefonhívásban közöltek Önnel.

Soha ne másolja le útlevelét vagy a gép és jármű iratait idegeneknek. Ezt az információt hamisításhoz használhatják.

Közvetítő szolgáltatásokról, közvetítő számlákról – az Escrow Service

A Mascusnál nincsen Escrow szolgáltatás vagy számla, amelyet az eladó vagy a vevő fizetésnél igénybe vehetne. Nincsenek közvetítők, eladók vagy üzletkötők, akiket Mascus elfogadna, ellenőrizne, kiküldene vagy biztosítana. (úgynevezett “külső tagok” /"Seal Members"/ vagy mások).

Mascus nem ad ki semmilyen bizonyítványt, vagy ajánlást eladókról vagy közvetítőkről, amelyeket átutalásnál vagy fizetésnél felhasználhatnak. Mascus nem ad garanciát vagy biztosítékot a csalás veszélye ellen vételnél vagy eladásnál. 


TOP>>

Általános biztonsági tanácsok gép vagy jármű szállítására

Találkozás az eladóval

Ha olyan eladóval, üzletkötővel találkozik, akit nem ismer, mindig legyen óvatos:

Soha ne vigye magával a vételárat fedező kézpénzt vagy csekket arra a helyre, ahol az eladóval találkozik. Különösen akkor ne, ha ez egy félreeső hely, ahol nincsenek emberek. Amennyiben a megbeszélt találkozási hely veszélyesnek tűnik, ajánljon fel másik, biztonságosabb helyet.

Ha a gép vagy jármű eladójának személyazonossága nem egyezik meg a tulajdonos személyazonosságával

Ha az eladó nem ugyanaz, mint a jármű törzskönyvében feltüntetett tulajdonos, kérjen meghatalmazást a tulajdonostól. A jármű vagy gép, csakúgy, mint a hozzájuk tartozó dokumentumok lopottak lehetnek, és a tulajdonos nem is tud arról, hogy gépe vagy járműve eladó.

A megvenni kívánt jármű, gép, vagy felszerelés azonosítása

Mindig ellenőrizze a jármű azonosítóját, mielőtt megveszi! A gép vagy jármű azonosítójának egyeznie kell a szerződésben leírt azonosítóval. A gép sorozatszámát bilétákon jelzik, vagy belenyomják az alvázba. Bizonyosodjon meg róla, hogy ezek a számok megegyeznek egymással, valamint a dokumentumokon lévő sorozatszámmal. Ha kétsége van, keresse a gyártót. Ha nem így tesz, megvehet egy olyan járművet ami pontosan ugyanúgy néz ki, mint a szerződésben foglalt, ugyanakkor lehet, hogy lopott.

Digitális kilométeróra

A digitális kilométerórákat át lehet állítani, hogy növeljék a jármű árát. Ha kételyei merülnek fel a műszer által kijelzett kilométer vagy mérföld értékekkel kapcsolatban, vigye el a járművet egy független szakértőhöz, hogy kiderüljön, hogy a műszert átállították-e.

Tesztvezetések

Eladóként mindig legyen a járműben tesztvezetéskor! Ha nem így tesz, a vevő megpróbálhatja ellopni a járművet még akkor is, ha előzőleg letétbe helyezte útlevelét vagy igazolványait. Ezek a dokumentumok lehetnek lopottak vagy hamisak.

Iratok a tesztvezetéskor

A megtekintésnél eladóként rendelkeznie kell a gépről vagy járműről szóló dokumentumokkal, amelyek a vásárló számára bizonyítékként szolgálhatnak, de soha ne vigye ezeket a dokumentumokat magával, míg a vevővel tesztvezetésre megy (ez különösen érvényes a törzskönyvre). Tartsa őket biztos helyen!

Legyen óvatos az adásvételi szerződés apró betűs részeivel kapcsolatban

Kérjük, olvassa el a szerződések apró betűs részeit!
Kerülendők az olyan feltételek, amelyek a vételárat külső szakértő jóváhagyására alapozzák.

Alkatrészek és kiegészítők, melyek említésre kerülnek az adásvételi szerződésben

Mindig bizonyosodjon meg arról, hogy a drága kiegészítők, mint például a rádió, CD lejátszó, hangszórók vagy felnik, tárolók felsorolásra kerültek az adásvételi szerződésben. Ez különösen fontos akkor, ha jelentős késés mutatkozik a szállításban.

Legyen óvatos, a szállítási vagy átadási iratok is hamisíthatók

Az “eladó” szóbeli megegyezés után kapcsolatba léphet a vevővel, hogy megerősítse a vásárolt tétel elküldését. Ezt általában faxolt, szkennelt, e-mailben elküldött vagy postán feladott szállítási rendelés jóváhagyással, vagy garancialevéllel teszi, amelyet egy szállítmányozó állított ki (például DHL). Ezután azt kéri a vevőtől, hogy utalja át a teljes összeget, vagy az összeg egy részét. A tétel soha nem érkezik meg, ugyanis a gép, csakúgy, mint az iratai és a szállítólevél, soha nem létezett, mind hamisak.

Mindig személyesen tekintse meg a gépet, így biztos lehet abban, hogy létezik. A szállítást személyesen rendelje meg, egy olyan szállítmányozótól, akiben bízik, és kérjen ettől a társaságtól szállítólevelet. Ellenőrizze, hogy a megrendelt tétel azonos-e a szállított tétellel. Ha lehetséges, legyen jelen, mikor a szállítás végbemegy!

TOP>>

Csalások egyéb típusai

Telefonos csalás

A potenciális “vevő” a hirdetés után érdeklődik, és azt kéri, hogy hívja vissza. Ez a szám emelt díjas telefonszám. Arra kérik, hogy tartsa, és ezáltal tudtán kívül a semmiért fog nekik fizetni. Ezért ne hívjon vissza soha olyan számokat, melyek a következő számjegyekkel, vagy bármi hasonlóval kezdődnek: 0190, 0900, 0137, 0138, 0900.

Csalás az export listával

A potenciális "vevő" nem akarja megvenni az Ön járművét, de azt ajánlja, hogy az adott gépet egy export lista kiadványba foglalja. A továbbiakban nem érkezik több információ, csak egy számla, melynek tanulsága szerint Ön beleegyezett gépének szerepeltetésébe a listán. Az eladók gyakran annyira bizonytalanok, hogy kérdés vagy ellenőrzés nélkül fizetik ki ezeket a számlákat.

Jegyzet Mascus részesedéséről az üzletek létrejöttében:

  • Mascus nem érintett az eladó és a vevő között létrejövő üzletek vagy találkozók kialakításában.
  • Mascus nem vállal felelősséget semmiért, ami a felhasználó és az üzletkötő vagy eladó között történik.
  • Mascus nem árul és nem vásárol használt felszerelést.
  • Mascus nem ajánl társaságokat, üzletkötőket, eladókat vagy használt felszerelést. 
  • Mascus nem tudja garantálni a vásárlók és a felhasználók illetékességét, illetőleg a Mascuson bemutatott használt felszerelés valódiságát.

További információkért olvassa el az Általános Felhasználói Feltételeket

 Jegyzet a további csalási technikákról és módszerekről:

Nagyszámú trükk, módszer és technika létezik, amelyeket a bűnözők arra használnak, hogy megtévesszék az ártatlan vevőket és eladókat, hogy ezáltal pénzhez jussanak. Nap mint nap új módszereket és csalásokat találnak ki. Mascus nem tudja mindegyiket bemutatni, de természetesen frissíteni fogja ezt a dokumentumot.

Ez a biztonsági útmutató figyelmezteti a Mascus felhasználóit arra, hogy mivel kapcsolatban legyenek elővigyázatosak a használt felszerelés vételénél és eladásánál.

Célja az, hogy emlékeztesse a felhasználót: használja a józan eszét és mindig legyen körültekintő.

 Mascus közvetlen segítség:

Ha Önnek az a gyanúja támad, hogy egy hirdetéscsalás, vagy bizonytalan egy kapott ajánlattal kapcsolatban, kérjük, jegyezze meg az adott hirdetés Mascus azonosító számát:

ID
ELADÓ NEVE
Cím
Tel: xxxxxxxxxxxxxxxxx
Fax: xxxxxxxxxx

És lépjen velünk kapcsolatba:

Mascus International BV
Bijster 3, 4817 HX Breda,
Netherlands
Registration Number: 57776806
communication@mascus.com

Kapcsolatba tud lépni velünk a következő elérhetőségen keresztül is : Visszajelzés